Osteopathische kijk op schouderklachten

Schouderklachten

Schouderklachten zijn 1 van de meest voorkomende klachten in de praktijk. Ze kunnen uiteenlopen van pijn in de schouder zelf of uitstraling in de bovenarm tot pijn richting de schedelrand of pijn van het schouderblad of tussen de schouderbladen zelf. Ook een frozenshoulder of een tenniselleboog/ golf arm behoren bij deze klachten.

Diverse oorzaken

We zien bij schouderklachten veel verschillende oorzaken die voor iedere persoon anders kan zijn. Voorbeelden hiervan zijn: een trauma/ongeluk, gespannen middenrif, scheve wervel, verkeerde werkhouding en stress. Bij een val op de schouder is vaak niet alleen de schouder zelf aangedaan maar zien we dat ook het sleutelbeen of de ribben een verandering in positie hebben gekregen. Welke vaak niet direct worden behandeld maar welke wel langdurig klachten kunnen geven naar de schouder toe.

Ook heeft het middenrif en het buikvlies een grote invloed op de schouder en zien we vaak dat bij een verhoogde spanning van het middenrif en buikvlies trekkrachten ontstaan richting de schouders, nek en hals.

Werkhouding en Stress

Een veel voorkomende oorzaak van schouderklachten is een verkeerde werkhouding, we zien dit vaak terug bij mensen die veel werken achter een bureau.

Stress speelt vaak mee in schouder en nekklachten. We zien dan dat mensen hun schouders gaan optrekken en veel spanning creëren in de nekspieren. Wanneer dit lang wordt aangehouden zien we dat dit ook uiteindelijk schouderklachten maar ook hoofdpijn kan veroorzaken.

Brede benadering

Met osteopathie wordt er dus verder gekeken dan alleen de schouder omdat er meerdere factoren kunnen meespelen bij schouderklachten. De osteopaat gaat samen met jou opzoek naar de mogelijke oorzaken van jouw schouderklachten. En zal deze behandelen om meer comfort te geven in je dagelijks leven.