Ontdek De Wereld Van Osteopathie

Welkom op mijn blog, waar ik regelmatig inzicht geef in de rol van een osteopaat en hoe deze kan bijdragen aan de behandeling van verschillende klachten. Regelmatig zal ik een klachtenbeeld toelichten, de mogelijke oorzaken benoemen en bespreken hoe een osteopaat hierin kan ondersteunen.

Het doel is om patiënten meer informatie te geven over diverse klachten, waarbij de niet altijd voor de hand liggende oorzaken worden belicht. Door in te zoomen op voorbeelden, wil ik duidelijk maken hoe osteopathie een mogelijke oplossing kan bieden voor uiteenlopende gezondheidsproblemen. Mijn streven is om de complexiteit van het menselijk lichaam en de veelzijdigheid van osteopathie op een toegankelijke manier te presenteren, zodat mensen beter begrijpen hoe osteopathie kan bijdragen aan een gezonder leven.

Blijf op de hoogte voor informatie en inzichten die je kunnen helpen bij het begrijpen van jouw klachten en hoe osteopathie een positieve invloed kan hebben op jouw welzijn. Samen op weg naar gezondheid en evenwicht.

Maagzuur: Een Veelvoorkomend Probleem

Maagzuur

Maagzuur is een veel voorkomende probleem met klachten zoals: een pijnlijk en branderig gevoel achter het borstbeen, oprispingen, opboeren, geïrriteerde keel, hoestklachten, het gevoel van een brok in de keel of slikklachten? En heeft het gebruik van maagzuurremmers niet het gewenste effect gehad? Dan kan een bezoek aan een osteopaat wellicht uitkomst bieden.

Oorzaken van Maagzuur


Verschillende factoren kunnen bijdragen aan maagzuurklachten, waaronder:

– Verhoogde druk vanuit de darmen

– Ongezonde eetgewoonten

– Consumptie van alcohol en roken

– Beperkte mobiliteit van de maag en omliggende weefsels

– Verminderde werking van de maagklep

– Langdurig gebruik van maagzuurremmers

Onderliggende Mechanismen

Als we ingaan op de oorzaken van maagzuur, is het eerst belangrijk om te weten dat het maagzuur dat terugstroomt relatief zuur is. Vaak zien we bij patiënten met maagzuurklachten een verandering in de werking van de maag. De maag is meestal juist niet zuur genoeg. Ook zien we een verandering in de maagklep en maagplooien. Vaak zien we een “hypotone” maag bij patiënten met maagzuurklachten, oftewel de maagspieren zijn minder actief geworden en de maagplooien/maagklep zijn ook minder zichtbaar geworden.

Maagzuur met een lage zuurtegraad (pH van ongeveer 2) hebben we nodig om onze voedingsstoffen te verteren/knippen in kleine stukjes. Wanneer de zuurtegraad in de maag te hoog is, zijn de eiwitten die hier verantwoordelijk zijn minder actief en verteren we ons voedsel in de maag dus minder goed. Dit heeft gevolgen voor de rest van ons darmstelsel. Doordat het voedsel minder goed is verteerd, moeten de rest van de darmen harder werken, met als gevolg dat we klachten krijgen met onze ontlasting.

Rol van Osteopathie bij Maagzuurklachten

Een osteopaat kan helpen bij het onderzoeken en behandelen van de onderliggende oorzaken van maagzuurklachten. Door de mobiliteit van organen in de buikholte te verbeteren, die een anatomische relatie hebben met de maag, zoals de dunne darm, dikke darm, twaalfvingerige darm, middenrif en alvleesklier, kan de osteopaat de spanning rondom de maag verminderen en de maagfunctie bevorderen.

Mogelijke Gevolgen en Behandeling

Maagzuur kan diverse gevolgen hebben voor het darmstelsel, waaronder veranderingen in de ontlasting en andere darmproblemen zoals verstopping, diarree, een opgeblazen gevoel en veranderingen in de kleur, frequentie en textuur van de ontlasting. Een osteopaat kan de mogelijke oorzaken van deze klachten onderzoeken en samen met de patiënt een behandelplan opstellen om de maagzuurklachten te verminderen.

Door de factoren die bijdragen aan maagzuurklachten aan te pakken, kan osteopathie een effectieve benadering zijn voor het verminderen van deze klachten en het verbeteren van de algehele gezondheid van het spijsverteringsstelsel.

Lees verder
Osteopathische kijk op schouderklachten

Schouderklachten

Schouderklachten zijn 1 van de meest voorkomende klachten in de praktijk. Ze kunnen uiteenlopen van pijn in de schouder zelf of uitstraling in de bovenarm tot pijn richting de schedelrand of pijn van het schouderblad of tussen de schouderbladen zelf. Ook een frozenshoulder of een tenniselleboog/ golf arm behoren bij deze klachten.

Diverse oorzaken

We zien bij schouderklachten veel verschillende oorzaken die voor iedere persoon anders kan zijn. Voorbeelden hiervan zijn: een trauma/ongeluk, gespannen middenrif, scheve wervel, verkeerde werkhouding en stress. Bij een val op de schouder is vaak niet alleen de schouder zelf aangedaan maar zien we dat ook het sleutelbeen of de ribben een verandering in positie hebben gekregen. Welke vaak niet direct worden behandeld maar welke wel langdurig klachten kunnen geven naar de schouder toe.

Ook heeft het middenrif en het buikvlies een grote invloed op de schouder en zien we vaak dat bij een verhoogde spanning van het middenrif en buikvlies trekkrachten ontstaan richting de schouders, nek en hals.

Werkhouding en Stress

Een veel voorkomende oorzaak van schouderklachten is een verkeerde werkhouding, we zien dit vaak terug bij mensen die veel werken achter een bureau.

Stress speelt vaak mee in schouder en nekklachten. We zien dan dat mensen hun schouders gaan optrekken en veel spanning creëren in de nekspieren. Wanneer dit lang wordt aangehouden zien we dat dit ook uiteindelijk schouderklachten maar ook hoofdpijn kan veroorzaken.

Brede benadering

Met osteopathie wordt er dus verder gekeken dan alleen de schouder omdat er meerdere factoren kunnen meespelen bij schouderklachten. De osteopaat gaat samen met jou opzoek naar de mogelijke oorzaken van jouw schouderklachten. En zal deze behandelen om meer comfort te geven in je dagelijks leven.

Lees verder
Ischias? Uitstralende Pijn in het Been

Ervaar je Uitstralende Pijn?

Ervaar je last van uitstralende pijn vanuit je onderrug en bil die doorloopt naar je been? Die kan variëren van een licht zeurende tot een hevige stekende pijn.

Oorzaken van Ischias Pijn

De N. Ischiadicus ontspringt vanuit de lage rug en loopt door de bil naar het achterbeen. Verschillende factoren kunnen deze zenuw irriteren, zoals langdurige stress, een inactieve houding, plotselinge verkeerde bewegingen, of  een hernia. In de praktijk komen we vaak een combinatie van omstandigheden tegen. We zien vaak dat er op verschillende plekken in het lichaam zich een verhoogde spierspanning heeft opgebouwd van bijv.: de Musculus Piriformis en Quadratus Lumborum.
Ook kan er een wervel scheef zijn gaan staan waardoor er kleine lokale ontstekingsreacties ontstaan. deze ontstekingsreacties trekken veel vloeistof (bloed, lymfe, extracellulaire vloeistof)  aan uit de omgeving. Hierdoor ontstaat er druk op de zenuw wat resulteert in pijn langs het verloop van de N. Ischiadicus, met alle bijbehorende klachten. 

Symptomen en Verergerende Factoren

Andere symptomen van ischias kunnen zijn: moeite met rechtop staan vanwege de pijnscheuten, spierzwakte, een doof gevoel of tintelingen in je been of voet en mogelijk spierkrampen in je bil of been.
De pijn kan gepaard gaan met een zeurend, brandend of stijf gevoel in de onderrug. De klachten van de onderrug verergeren vaak bij langdurig stilstaan of zitten, maar kunnen verbeteren bij lichte beweging.

Osteopathie als Behandeloptie

Een osteopaat kan samen met jou onderzoeken waar de oorzaak van de ischiaspijn zich bevindt in het lichaam en een behandelplan opstellen. De praktijk laat zien dat deze klachten goed te behandelen zijn met osteopathie.

Lees verder
Goede Ontlasting? Niet Altijd Zo Vanzelfsprekend.

Osteopathie bij stoelgangproblemen


Ontlasting is een onderwerp waar veel mensen niet dagelijks bij stilstaan, maar voor velen is een moeiteloze stoelgang niet altijd vanzelfsprekend.

 

Factoren die de ontlasting beïnvloeden


Talloze factoren spelen een rol bij de manier waarop ons lichaam reageert op voedsel en mogelijk invloed kan hebben op de ontlasting. Dit omvat niet alleen de keuze van voeding en de bereiding ervan, maar ook zaken als hydratatie, de reactie van het lichaam op voedsel, de spijsvertering en opnameprocessen.

Het slijmvlies in ons lichaam speelt een cruciale rol in de vertering en de opname van voedingsstoffen. Een gezond slijmvlies is essentieel voor een goed functionerende spijsvertering. Daarnaast heeft de beweeglijkheid van organen zoals de maag, dunne darm en dikke darm een aanzienlijke invloed op hoe ons spijsverteringsstelsel functioneert. Wanneer de beweeglijkheid van deze organen afneemt, merken we in de praktijk vaak veranderingen in hun functioneren. Dit kan leiden tot problemen in de stoelgang, zoals een opgeblazen gevoel, buikkrampen, diarree, obstipatie maar denk ook aan maagzuur en andere buikklachten.

 

Rol van de osteopaat bij stoelgangproblemen


In veel gevallen kan een osteopaat helpen bij het onderzoeken van waar het spijsverteringsproces mogelijk verstoord raakt. Door de verminderde beweeglijkheid van de buikorganen aan te pakken, kan een osteopaat mogelijk bijdragen aan het herstel van een betere stoelgang en verlichting bieden bij gerelateerde klachten.

Het is interessant hoe onze lichamen complexe processen doorlopen om voedsel te verteren en voedingsstoffen op te nemen. Door de samenwerking tussen voeding, spijsvertering, slijmvliesconditie en orgaanbeweging te begrijpen, kunnen we een beter inzicht krijgen in mogelijke oorzaken van problemen met de ontlasting.

Als jij worstelt met dergelijke klachten, kan een bezoek aan een osteopaat een stap zijn in de richting van het begrijpen en behandelen van de onderliggende oorzaken van je spijsverteringsproblemen. Het kan de weg vrijmaken naar een comfortabeler en gezonder dagelijks leven.

Ben je benieuwd wat osteopathie voor jou kan betekenen? Maak dan online een afspraak!

Lees verder
Migraine of Hoofdpijn die Jouw Leven Beheersen? Overweeg Osteopathie

Migraine en hoofdpijn


Migraine en hoofdpijn zijn vaak niet zomaar ongemakken, maar klachten die het leven van velen beïnvloeden en soms zelfs domineren. Als je merkt dat deze klachten een centrale rol spelen in jouw dagelijkse bezigheden, is het wellicht tijd om de mogelijkheden van osteopathie te overwegen.

 

Cruciale rol van de schedelbotten en hersenvliezen


Osteopathie kan een antwoord bieden op deze klachten die jouw welzijn verstoren. Een osteopaat onderzoekt niet alleen de algemene beweeglijkheid van je lichaam, maar ook de beweeglijkheid van structuren die je misschien niet direct zou associëren met hoofdpijn: de schedelbotten en de hersenvliezen.

Het is belangrijk om te weten dat de beweeglijkheid van de schedelbotten en hersenvliezen cruciaal kunnen zijn voor het goed functioneren van je hersenen en het lymfe, -veneuze systeem voor het voorkomen van hoofdpijn en migraine. Wanneer één van de schedelbotten een verminderde beweeglijkheid heeft, kan dit een domino-effect veroorzaken, waarbij de rest van de schedelbotten ook worden beïnvloed. Deze verminderde beweeglijkheid kan ook impact hebben op de hersenvliezen, die op verschillende punten verbonden zijn met de schedel. Omdat de hersenvliezen goed doorbloed en bezenuwd zijn, kunnen verstoringen hieraan bijdragen aan klachten als hoofdpijn en migraine.

 

Traumatische gebeurtenissen en invloed op hoofdpijn


Sta eens stil bij momenten in je leven waarop je een val op je hoofd hebt gehad. Zelfs een val van jaren geleden kan nog steeds invloed hebben. Repetitieve botsingen tegen het hoofd, zoals het herhaaldelijk koppen van een voetbal, vallen van een klimrek, een hockeybal tegen het hoofd of zelfs de klappen die een bokser incasseert, kunnen allemaal gevolgen hebben voor de spanning in de hersenvliezen en schedelbotten.

Recent onderzoek heeft aangetoond dat dergelijke botsingen verband kunnen hebben met de ontwikkeling van ernstige aandoeningen later in het leven, zoals dementie, Alzheimer en gedragsveranderingen (Andrea L. C. Schneider, 2022).

 

Osteopathie als mogelijke oplossing


Overweeg daarom, als hoofdpijn of migraine een constante strijd in jouw leven zijn, eens de mogelijkheid van osteopathie. Een osteopaat kan mogelijk de onderliggende oorzaken aanpakken, waardoor je niet alleen verlichting kunt ervaren, maar ook je algehele welzijn kunt bevorderen op de lange termijn.

Ben je benieuwd wat osteopathie voor jou kan betekenen? Maak dan online een afspraak!

Lees verder
Wanneer Lage Rugpijn of Bekkenklachten Jouw Dagelijks Leven Beïnvloeden.

Lage rugpijn en bekkenklachten kunnen een serieuze impact hebben op ons dagelijks functioneren. Of het nu wordt veroorzaakt door een verkeerde houding, stress of andere factoren, de oorzaken van deze klachten zijn vaak divers en complex.

Waarom osteopathie?

Een osteopaat gaat verder dan alleen het behandelen van de symptomen. De osteopaat zoekt naar de dieperliggende oorzaak van jouw rug- en bekkenklachten. Denk hierbij aan een wervel die niet goed beweegt of een verschil in beenlengte dat grote invloed kan hebben op je bekken en rug. Opvallend is ook dat in de praktijk buikorganen vaak een belangrijke rol spelen bij rug- en bekkenklachten. Dit komt doordat ze zich bevinden in het buikvlies en verbonden zijn met de voorkant van de wervelkolom. Zelfs kleine veranderingen in de beweeglijkheid van deze organen en het buikvlies kunnen leiden tot verminderde mobiliteit in de wervelkolom, wat op zijn beurt rug- en bekkenklachten kan veroorzaken.

Je zult wellicht verbaasd zijn, maar het kan zo zijn dat een osteopaat de verminderde beweeglijkheid van je buikorganen behandelt om de klachten in je rug en bekken te verminderen. Dit benadrukt het holistische karakter van osteopathie, waarbij het lichaam als één geheel wordt beschouwd en behandeld.

Het is fascinerend hoe het menselijk lichaam in elkaar zit en hoe verschillende delen ervan met elkaar verbonden zijn. Een osteopaat begrijpt dit verband en streeft ernaar om niet alleen symptomen te verlichten, maar ook de onderliggende oorzaken aan te pakken om zo de algehele gezondheid te bevorderen.

 

Wat kan je doen?


Als lage rugpijn of bekkenklachten jouw dagelijks leven beïnvloeden, kan een bezoek aan een osteopaat mogelijk een uitkomst bieden. Door de oorzaak van de klachten aan te pakken in plaats van alleen de symptomen te behandelen, kan osteopathie een effectieve benadering zijn om jouw welzijn te verbeteren en weer met meer comfort en vrijheid door het leven te gaan.

Ben je benieuwd wat osteopathie voor jou kan betekenen? Maak dan online een afspraak!

Lees verder