Maagzuur: Een Veelvoorkomend Probleem

Maagzuur

Maagzuur is een veel voorkomende probleem met klachten zoals: een pijnlijk en branderig gevoel achter het borstbeen, oprispingen, opboeren, geïrriteerde keel, hoestklachten, het gevoel van een brok in de keel of slikklachten? En heeft het gebruik van maagzuurremmers niet het gewenste effect gehad? Dan kan een bezoek aan een osteopaat wellicht uitkomst bieden.

Oorzaken van Maagzuur


Verschillende factoren kunnen bijdragen aan maagzuurklachten, waaronder:

– Verhoogde druk vanuit de darmen

– Ongezonde eetgewoonten

– Consumptie van alcohol en roken

– Beperkte mobiliteit van de maag en omliggende weefsels

– Verminderde werking van de maagklep

– Langdurig gebruik van maagzuurremmers

Onderliggende Mechanismen

Als we ingaan op de oorzaken van maagzuur, is het eerst belangrijk om te weten dat het maagzuur dat terugstroomt relatief zuur is. Vaak zien we bij patiënten met maagzuurklachten een verandering in de werking van de maag. De maag is meestal juist niet zuur genoeg. Ook zien we een verandering in de maagklep en maagplooien. Vaak zien we een “hypotone” maag bij patiënten met maagzuurklachten, oftewel de maagspieren zijn minder actief geworden en de maagplooien/maagklep zijn ook minder zichtbaar geworden.

Maagzuur met een lage zuurtegraad (pH van ongeveer 2) hebben we nodig om onze voedingsstoffen te verteren/knippen in kleine stukjes. Wanneer de zuurtegraad in de maag te hoog is, zijn de eiwitten die hier verantwoordelijk zijn minder actief en verteren we ons voedsel in de maag dus minder goed. Dit heeft gevolgen voor de rest van ons darmstelsel. Doordat het voedsel minder goed is verteerd, moeten de rest van de darmen harder werken, met als gevolg dat we klachten krijgen met onze ontlasting.

Rol van Osteopathie bij Maagzuurklachten

Een osteopaat kan helpen bij het onderzoeken en behandelen van de onderliggende oorzaken van maagzuurklachten. Door de mobiliteit van organen in de buikholte te verbeteren, die een anatomische relatie hebben met de maag, zoals de dunne darm, dikke darm, twaalfvingerige darm, middenrif en alvleesklier, kan de osteopaat de spanning rondom de maag verminderen en de maagfunctie bevorderen.

Mogelijke Gevolgen en Behandeling

Maagzuur kan diverse gevolgen hebben voor het darmstelsel, waaronder veranderingen in de ontlasting en andere darmproblemen zoals verstopping, diarree, een opgeblazen gevoel en veranderingen in de kleur, frequentie en textuur van de ontlasting. Een osteopaat kan de mogelijke oorzaken van deze klachten onderzoeken en samen met de patiënt een behandelplan opstellen om de maagzuurklachten te verminderen.

Door de factoren die bijdragen aan maagzuurklachten aan te pakken, kan osteopathie een effectieve benadering zijn voor het verminderen van deze klachten en het verbeteren van de algehele gezondheid van het spijsverteringsstelsel.