Voorkeurshouding bij baby’s

Wat Te Doen Als Je Baby Een Voorkeurshouding Heeft

Een voorkeurshouding komt vaak voor bij jonge kindjes. Meestal veroorzaakt dit geen ernstige problemen, toch is het belangrijk om er aandacht aan te besteden. In deze blog vertel ik je wat een voorkeurshouding precies is, wat de oorzaken kunnen zijn en welke mogelijke gevolgen dit kan hebben.

Wat is een Voorkeurshouding?

Een baby heeft een voorkeurshouding wanneer hij of zij steeds met het hoofdje naar dezelfde kant ligt gedraaid of gekanteld. Soms is dit alleen het hoofdje, maar in andere gevallen kan het hele lichaam in een bepaalde houding liggen, zoals een ‘banaantje’. Een baby kan ook de neiging hebben om zich te overstrekken of in een bepaalde houding te slapen, zoals met het hoofdje sterk naar achteren.

Hoe Ontstaat een Voorkeurshouding?

Voorkeurshoudingen kunnen verschillende oorzaken hebben. In de meeste gevallen gaat het om een probleem in bewegingsverlies. Dit bewegingsverlies is in het lichaam, vaak in de wervelkolom (vooral de nek) of in de schoudergordel. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren door:

– Voor de geboorte: zoals bij een vroege indaling of een afwijkende ligging in de baarmoeder.

– Tijdens de geboorte: bijvoorbeeld door een moeilijke bevalling waarbij de baby klem heeft gezeten of door het gebruik van hulpmiddelen zoals een vacuümpomp of tang.

– Na de geboorte: als de baby steeds op dezelfde arm wordt gedragen of gevoed, of als visuele prikkels steeds van één kant komen.

Hoe Weet Je of Je Baby Een Voorkeurshouding Heeft?

Let op hoe je baby zich gedraagt in verschillende posities, zoals tijdens het slapen, drinken of rechtop zitten. Enkele signalen waar je op kunt letten zijn:

– Slapen: Ligt het hoofdje meestal naar dezelfde kant gedraaid of gekanteld? Slaapt je baby in een ‘dwanghouding’?

– Rechtop: Draait of knikt het hoofdje steeds naar één kant?

– Drinken: Heeft je baby moeite met drinken aan één kant?

– Aankleden: Heeft je baby moeite met het bewegen van één armpje of beentje?

Mogelijke Gevolgen van een Voorkeurshouding

Als een voorkeurshouding niet wordt aangepakt, kan dit verschillende gevolgen hebben:

– Houding en Beweging: Dit kan leiden tot problemen met bepaalde activiteiten, zoals drinken of aankleden en atypische bewegingspatronen, zoals asymmetrisch kruipen.

– Plagiocefalie (Schedelafvlakking): Omdat baby’s veel liggen, kan er bij een voorkeurshouding druk ontstaan op één kant van de schedel, wat kan leiden tot een afvlakking van het hoofdje.

– Spijsvertering: Er kunnen problemen ontstaan zoals reflux, krampjes of constipatie.

– Gedrag: Baby’s met een voorkeurshouding kunnen overprikkeld raken, wat kan leiden tot meer huilen, onrust en slaapproblemen.

Wat Kun Je Doen?

Als ouder kun je helpen door je baby aan te moedigen om naar de andere kant te kijken en de voorkeurshouding te doorbreken. Wissel de positie van speeltjes of visuele prikkels, draag je baby afwisselend op beide armen, en let op hoe je je baby neerlegt.

Een voorkeurshouding bij baby’s is iets dat vaak voorkomt en meestal goed te behandelen is. Met de juiste zorg en aandacht kun je helpen om de ontwikkeling van je baby te ondersteunen en mogelijke problemen te voorkomen. Een osteopaat kan door zachte manuele technieken de bewegingsvrijheid van de baby verbeteren. Hierdoor kan een osteopaat helpen bij kinderen met een voorkeurshouding en dus invloed uitoefenen op bovengenoemde gevolgen van een voorkeurshouding.

Ben je benieuwd wat osteopathie voor jouw baby kan betekenen? Maak dan via onderstaande link een afspraak.
https://bookings.crossuite.app/87facee2-6cf4-4fbb-8932-f6be944b0dcd/step1